Ev içi şiddet olarak sadece fiziksel şiddet görünmemekte ve eşlerin birbirlerine ya da çocuklarına karşı bağırmaları da şiddet olarak sayılmaktadır. Aile içi şiddetin belirtileri olarak kıskançlık, başlarda agresif şekilde hareket ederken daha sonra duyarlı hale gelinmesi, eşiniz sizi malı gibi görüyorsa, evde sürekli bir şeyleri kırıp döküyorsa, sürekli bir daha yapmayacağını ve bunun son olduğunu söylüyor ise sürekli fiziksel şiddet uyguluyor ya da tehdit içerikli konuşuyorsa, istemediğiniz işler zorla yaptırıyorsa ve bunlar içinde cinsel ilişkide dahilse, sürekli başka insanların yanında ya da tanıdıklarınızın yanında sizi rencide ediyor ya da aşağılıyor ise, sizden paranızı almak için uğraşıyorsa, sürekli benim dediğim olur diyerek ithamlarda bulunuyorsa ve nerede olduğunuzu sürekli bilmek istiyorsa aile içi şiddete eğimli bir partneriniz var demektir.
Aile içi şiddet sadece karşı cinse karşı olan değil aile bireylerinin hem cinsleri arasında da olabilmektedir. Aile içi şiddet fiziksel, cinsel ve duygusal şiddet olarak 3 ana grupta incelenmektedir. Fiziksel şiddet olarak tekme yada tokat atma, saçtan sürüklemeye çalışma, merdivenden itekleme ve kaynayan suyu yada yağı üzerinize atma gibi durumlardır. Cinsel şiddet olarak ise eşiniz sizi cinsel ilişkiye zorlaması, tecavüz etmesi, yabancı nesneleri kadının cinsel organına zorla sokması yer almaktadır.
Kadınların organını sünnet etmeye çalışma, bebeğin kız olduğunu öğrendiklerinde kürtaj yaptırma da cinsel şiddettir. Kız kaçırma ve zorla başkalarının cinsel ilişkisini seyretme gibi faktörler ortaya çıkabilmektedir. Duygusal şiddet olarak ise sözlü tehdit etme, aşağılama, sözlü hakaret etme, pasaport ve kimlik kartı gibi kişisel belgeleri yok etme yer alır. Eve kilitleme, sosyal hayattan kısıtlama, değerli eşyaları değersizleştirme, kişiyi sürekli aşağılama ve kişiyi sürekli arka plana atma olarak nitelendirilmektedir.
Deniz Akıncı Aile İçi Şiddete Çözüm
Aile içi şiddet konusunda erkekler kadınlara oranla çok yüksek oranda şiddet uygulayabilmektedir. Bu nedenle erkekler genellikle şiddet kullanan taraf, kadınlar ve çocuklar ise şiddete maruz kalan taraf olarak nitelendirilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu durum tam tersine de dönüşebilmekte ve kadınlar şiddet uygulayan taraf olabilmektedir. Aile içi şiddette psikologlardan hemen yardım alınmalıdır. Ayrıca fiziksel ve cinsel şiddet uygulanması durumunda kişilerin hemen polisi araması gerekmektedir. Kadınlar şiddeti kendisi istiyor, erkeğin ailesini yönetmek için şiddet uygulaması kabul görülen bir durumdur. Her ailenin problemi vardır, buda benim kaderim, erkekler cinsel isteklerini kontrol edemiyorlar gibi birçok durum normal düşünce değil aile içi şiddetin başlıca nedenlerindendir.
Uzman Psikolog Deniz Akıncı eşliğinde aile içi şiddetin çözümünde sizlere yardımcı olmaktayız. Unutmayın ki aile içi şiddete maruz kalıyorsanız bunu başkalarına anlatmak ne kadar zor olsa da kendi başınıza çözüm aramamanız gerekmekte ve kendinizi bu durumdan sorumlu görmekten vazgeçmelisiniz. Eşinizle beraber terapilere gelebilirsiniz. Eşinizi terapilere gelmeye ikna edebilir ve bu şiddetin önüne geçebilirsiniz. Şiddet normal bir durum değildir. Çocukların olması nedeniyle ya da ekonomik olarak bağımlı olmanız size bir şey yapılabileceği anlamına gelmemektedir. Şiddete engel olmak için hemen bizi arayabilir, aile içi şiddet terapisi konusunda destek alabilir, detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.