Aile terapisi özellikle son yıllarda sıkça rastladığımız bir tanım olarak karşımıza çıkıyor. Aile terapisi nedir sorusunun aslında hem kısa hem de uzun birer cevabı bulunuyor. Aile terapisi en kısa tanımıyla aile içerisinde yaşanan sorunların çözümüne yönelik bir terapi yöntemidir. Ancak birden çok alanı ve konusu bulunmaktadır.
Aile Terapisi nedir sorusunun daha uzun yanıtı ise, ailenin tüm bireylerinin, diğer aile üyeleri üzerinde ve tüm aile üyeleri arasındaki ilişkilerde etkili olan davranışlarını ele alan, bir psikoterapi türü olmasıdır. Aile terapisi sadece aile üyelerinden birinin kişisel terapisi olabileceği gibi, eşin katılımı ile çift terapisi, ya da tüm aile üyelerinin katılması ile aile terapisi olarak da gerçekleştirilebilir. Aile terapisi, evlilik danışmanlığı, çift danışmanlığı, çift terapisi veya aile danışmanlığı olarak da adlandırılabilir.
Aile Terapisi Kimler İçin Uygundur?
Ne zaman aile terapisine başvurmak gerekir? Bu soru birçok çiftin ve ailenin kafasını karıştırmaktadır. Aile terapisine gerçekten ihtiyacım var mı sorusunu soran kişilere verilecek cevap aslında birçok detayı da beraberinde getirir. Aile içerisinde yaşanan birçok fiziksel ve psikolojik sorun aile terapisini gerektirebilir. Örneğin evlilik ya da çiftler arasında bir türlü çözüme ulaşamayan çatışmalar kişilerin aile terapisine ihtiyaç duyduğunu gösterebilir.
Eşler arasında aileler ya da çocuklar nedeniyle ortaya çıkan anlaşmazlıklar, aile üyelerinden birinin alkol ya da uyuşturucu madde kullanımı, cinsel işlevsizlikler, aile üyelerinden birinin vefat etmesi de kişilerin aile terapisine ihtiyaç duyduklarını gösteren durumlardan sayılabilir. Ayrıca çiftlerden birinin yaşadığı yeme bozukluğu, kilo problemleri, çocukların aile kaynaklı gösterdiği davranış problemleri de çiftlerin aile terapisi almasını gerektirebilir. Bunların dışında aile büyüklerinin bakıma muhtaç olması ve çiftlerin bu bakımı karşılarken aralarında problem yaşaması da aile terapisi ile çözüm aranan konulardan biridir.
Aile Terapisini Kimler Yapabilir?
Aile terapisini aile ve evlilik danışmanları gerçekleştirir. Bu kişilerin psikoloji ya da psikiyatri gibi bir alanda diploma sahibi olması yeterli değildir. Kişi aynı zamanda aile ve evlilik alanında uzmanlığını geliştirmesine fayda sağlayan eğitimler de almış olmalıdır. İyi aile terapisti ya da yetkin evlilik danışmanı, bu uygulamayı gerçekleştiren kamu ve özele ait kurum kuruluşlarda görev alabileceği gibi kendine ait ofislerde de çalışabilmektedir. Konya tavsiye aile terapisti ya da Konya tavsiye evlilik danışmanlığı için Psikon Terapi merkezinde bulunan uzman kadromuzdan faydalanabilirsiniz.
Aile Terapisinde Nasıl Yapılır?
Geleneksel terapilerde tedavi daha çok bireye yöneliktir. Seanslar bireyle birlikte yürütülür, sorunlar bu şekilde analiz edilir. Ancak Aile terapisi sadece bireye değil, bireyin davranışlarının diğer aile üyelerine olan etkisini de analiz eder. Aile terapisinin teorisine göre, problem iki kişi arasında yaşansa da tüm aile bireylerini terapi sürecine dahil etmek daha efektif sonuçlar ortaya koyacaktır. Aile terapisinde belli bir hedef vardır. Aile bireyleri ve terapist birlikte bir hedefe ulaşmak için çalışırlar. Terapi sürecinde konuşmanın yanı sıra bireylerin günlük hayatlarında gerçekleştirecekleri egzersizlere de yer verilir.
Aile Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Aile terapisi ilişkimi düzeltir mi? Evlilik danışmanlığı evliliğime fayda sağlar mı sorusu birçok kişinin aklına takılmaktadır. Aile terapisinin faydaları arasında, aile bireylerinin zayıf ve güçlü olduğu yönleri anlaması, duygularını ifade etmede ve iletişim kurmada güçlenmesi, problem çözme becerilerinin geliştirilmesi sayılabilir. Evlilik danışmanlığı ayrıca, eşlerin birbirine daha dürüst davranabilmesini de sağlar. Bir ailenin işlevini tam olarak anlamak, çocukların arasındaki kardeş çatışmalarını sonlandırmak, anne babalar ile çocuklarının iletişimini güçlendirmek de aile terapisinin faydaları arasında sayılabilir.