Aile terapisi türlerinden bahsetmeden önce Aile terapisi nedir, evlilik danışmanlığı ne işe yarar sorularına cevap vermekte fayda vardır. Aile terapisi, aile bireylerinin davranışlarının birbirileri ve ilişkileri üzerindeki etkilerine eğilen bir terapi türüdür. Aile terapisi, evlilik terapisi, aile danışmanlığı ya da evlilik danışmanlığı olarak da adlandırılır. Aile terapisi konusunda uzman terapistlerce gerçekleştirilir.

Aile Terapisi Ne İşe Yarar?

Aile terapisi, aile üyelerinden birinin bağımlılık, boşanma ya da davranış problemleri gibi tutum ve davranışlarının diğer aile bireyleri üzerindeki etkilerini ele alır. Aile terapisi ne işe yarar sorusunun cevabı her ailenin deneyimlediği problemlere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin boşanmak üzere olan bir ailenin bu süreci yeniden gözden geçirmesine ve doğru karar vermesine yardımcı olur. Ayrıca kişileri yeniden yapılan evliliklere hazırlayabilir.

Aile bireylerinden birinin vefatı söz konusuysa aile terapisi aile üyelerinin bu durumla başa çıkarken, ailenin işlevinin devam etmesine de yardımcı olur. Aile üyelerinden birinin ciddi bir zihinsel ya da davranış problemi varsa, aile terapisi bu kişinin de dahil olduğu terapi süreci ile, ailenin yeniden iletişim kurabilmesini ve bu durumu atlatmasına fayda sağlayabilir.

Aile Terapisi Nedir?

Aile terapisi denince akla elbette aile üyelerinin katıldığı psikoterapi seansları geliyor olabilir. Peki aslında gerçekte aile terapisi nedir? Aile terapisi esnasında neler yapılır? Aile terapisinde ilk önce aile terapisti ailenin tüm bireyleri ile konuşur. Bu konuşmalar bire bir ya da birlikte yapılabilir. Terapist ailenin yaşadığı problemleri bu konuşmalar yolu ile analiz ederek, ne olup bittiğini anlar. Her aile bireyinin problemi hangi bakış açısından gördüğünü sorar, problemin nasıl başladığını anlar, aile bireylerinin problemle baş etmek için neler yaptığını analiz eder. İkinci aşamada terapist aile için bir tedavi planı yapar.

Amaç problemi ve çatışmayı en aza indirmek ve bunu yaparken bireyleri suçlamaktan kaçınmaktır. Aile terapisi, aile üyelerinin birbirleriyle olan iletişimlerini iyileştirmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Her problem aile terapisi ile çözülemeyebilir. Ancak Aile terapisi ile kişiler, problemlerle baş etmenin yollarını öğrenebilir. Konya Aile Terapisi hizmeti için yapılan başvurulurken, merkezimize sorulan soruların başında “Aile terapisi ne kadar sürer?” sorusu gelir. Aile terapisinin süresi her aile ve probleme göre değişse de uzun sürmesine gerek yoktur. Ortalama 10 – 12 seans öngörülür.

Aile Terapisinin Türleri

Aile terapisi her ailenin sorunlarına ve ihtiyaçlarına göre şekillenir. Bu nedenle farklı aile terapisi türleri farklı kişilere daha uygundur. En sık kullanılan aile terapisi türleri ise Bowenian, Yapısal, Sistemik ve Stratejik olarak sıralanabilir.

  • Bowenian Türü Aile Terapisi: Bowenian türü aile terapisi daha çok bireyin, diğer aile üyelerini terapiye dahil edemediği ya da etmek istemediği durumlarda kullanılır. Bu tür aile terapisinde iki ana konsept hakimdir. Bunlardan biri kişinin üçüncü kişi ile konuşarak yaşadığı stres ve baskıyı azaltması iken diğeri kişinin aile ilişkilerinde daha az duygusal tepki göstermeyi öğrenmesi ile açıklanabilir.
  • Yapısal Aile Terapisi: Yapısal aile terapisi türünde, anne babanın kontrol sahibi olduğu, çocukların ve yetişkinlerin farklı sınırlara sahip oldukları, güçlendirilmiş bir aile sistemine odaklanılır. Bu tür terapilerde başarılı aile terapisti, aileye katılır ve onları gözlemler. Aile üyelerinin ilişkilerini güçlendirmeleri için çalışır.
  • Sistemik Aile Terapisi: Sistemik aile terapisinde, amaç kişilerin bilinçsizce ortaya koydukları iletişimlerini incelemek ve aile üyelerinin davranışlarının altındaki nedenleri anlamaktır. Terapist olaylara daha dışarıdan bakar ve bireylerin problemleri üstüne daha derin düşünmeleri için alan açar.

Stratejik Aile Terapisi: Stratejik aile terapisi, diğer türlere göre daha kısa ve doğrudan bir yol izler. Terapist aile üyelerine ev ödevleri verir. Bu ödevlerle, aile üyelerinin etkileşime geçmesini, iletişimlerini ilerletmesini ve karar verme süreçlerini efektif hale getirmesi amaçlanır. Terapist bu uygulama türünde daha çok yönlendirme yapar.