Aile terapisi, aile içinde ve evliliklerde yaşanan problemlerde, kişilere ve ailenin tümüne fayda sağlamayı hedefleyen bir psikoterapi türüdür. Aile terapisi, evlilik terapisi, aile danışmanlığı ya da evlilik danışmanlığı adıyla da bilinir. Aile terapisi nedir sorusu, ailenin tüm bireylerini ele alan psikoterapi türü olarak kısaca cevaplanabilir. Ancak birden çok probleme aynı anda çözüm sunan kompleks bir terapi türüdür.
Aile terapisi, alanında uzman, klinik deneyim sahibi kişiler tarafından yapılmalıdır. Konya aile terapisi ve Konya evlilik danışmanlığı merkezimizde bulunan uzmanlarımız aile terapisi konusunda uzman kadroları ile hizmet vermektedir. Aile terapisi ne kadar sürer sorusu ise ortalama 12 seans olarak cevaplanabilir. Fakat her problem birbirinden farklılık gösterdiği için bu süre daha uzun ya da daha kısa sürebilir.
Aile terapisi ücretleri de diğer merak edilen konulardan biridir. Konya Aile terapisi ücretleri çeşitlilik göstermekle birlikte, konuyla ilgili bilgi almak isteyenler, özel ve kamu kliniklerini arayarak doğru bilgiye ulaşabilir. Aile terapisi ve evlilik danışmanlığı için ayıracağınız bütçenin ailenizin problemlerini çözmek için kullanılacağını düşünerek, aile terapisi tavsiye ve önerilerini göz önüne alarak kendiniz için en uygun terapisti seçmeniz önemlidir.
Peki aile terapisi ne işe yarar? Aile terapisinin faydaları nelerdir? Konya evlilik danışmanlığı ve Konya aile terapisi merkezimizde birçok problemle başvuruda bulunan aileye yardım edilmektedir. Bu problemler çocuklar ile anne baba arasındaki sorunlardan eşler arasındaki çatışmalara dek geniş bir yelpazededir. Aile terapisinin fayda sağlayacağı durumlar aşağıda örneklerle açıklanmıştır.
Örnek Durumlar
Her aile ve aile içi dinamikler birbirinden farklı olduğu için her tedavi süreci ve terapi seansı da farklı bir şekil almaktadır. Daha açıklayıcı olmak amacıyla evlilik danışmanlığı ya da aile terapisinin fayda sağlayabileceği örnekler aşağıda sıralanmıştır.
Örnek 1: Çocuklara büyük anne ve büyük babaların baktığı ve yetiştirdiği ya da büyük anne ya da büyük baba ile aynı evde yaşanılan durumlarda ortaya çıkan aile içi kuşak çatışmaları, aile terapisinin fayda sağladığı durumlardandır. Bu durumda terapi süreci daha çok iletişimi güçlendirmeyi ve sağlıklı sınırlar koymayı amaçlar.
Örnek 2: Aile üyelerinden birinin şizofreni gibi ciddi bir psikolojik rahatsızlık yaşadığı durumlarda da aile terapisi fayda sağlayabilir. Aile terapisi böyle durumlarda, diğer aile bireylerinin bu psikolojik problemi anlamasını sağlar. Psikolojik rahatsızlık yaşayan kişinin deneyimlediği değişimlere uyum sağlamalarını kolaylaştırır.
Örnek 3: Ailede anne babanın sonradan evlenmesi, üvey anne baba kardeşlik gibi durumların ortaya çıkması ve bu durumların getirdiği problemlerde de aile terapisi ailenin bireylerine yardımcı olmaya çalışır. Aile terapisi ile aile üyelerinin arasındaki anlayışın iyileştirilmesi ve sağlıklı iletişim kurulması hedeflenir.
Örnek 4: Aile üyelerinden biri aileden dışlandığını ve ailesi tarafından desteklenmediğini düşünüyorsa, aile terapisi devreye girebilir. Aile terapisi ile bu bireyin, ailenin diğer üyeleri tarafından anlaşılması sağlanır, aile üyelerinin bu bireyle empati kurması için çaba harcanır ve tedavi süresince istenen desteğin sağlanması amaçlanır.
Örnek 5: Aile içindeki bir bireyin kişisel problemlerinin kaynağının ailedeki başka bir birey olması durumunda aile terapisi, hem bireye hem de aile içindeki ilişkilere fayda sağlar. Aile içindeki derin köklere sahip problemlerin yüz üstüne çıkarılarak, ortak çözüm yollarının uygulanması ve hem bireye hem de aileye yardım edilmesi amaçlanır.
Örnek 6: Aile üyelerinin farklı kültürel geçmişlere, dini görüşlere ya da hayat anlayışlarına sahip olması nedeniyle ortaya çıkan çatışmalarda aile terapisi her iki tarafa da fayda sağlar. Aile üyelerinin birbirlerini ve bakış açılarını anlamasını sağlamayı hedefleyerek, sağlıklı ilişkiler kurmasına imkan tanır.