
Duyarsızlaşma (depersonalizasyon) bozukluğu, sürekli veya defalarca kendinizi vücudunuzun dışından gözlemlediğiniz hissine sahip olduğunuzda veya etrafınızdaki şeylerin gerçek olmadığı veya her ikisinin de olmadığı hissine sahip olduğunuzda ortaya çıkar. Kişileşme ve depersonalizasyon hissi çok rahatsız edici olabilir ve bir rüyada yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Birçok insanın bir noktada kişiliğini kaybetme ya da depersonalizasyon deneyimi vardır. Fakat bu duygular devam ederse ya da hiç bir zaman tamamen ortadan kalkar ve işleyiş yeteneğinizi bozmazsa, duyarsızlaşma depersonalizasyon bozukluğu olarak kabul edilir. Bu bozukluk, travmatik deneyimler yaşayan insanlarda daha yaygındır. Duyarsızlaşma depersonalizasyon bozukluğu şiddetli olabilir ve ilişkiler, iş ve diğer günlük aktivitelerle etkileşime girebilir. Duyarsızlaşma depersonalizasyon bozukluğu için ana tedavi konuşma terapisidir (psikoterapi), ancak bazen ilaçlar da kullanılır.
Kalıcı ve tekrarlayan duyarsızlaşma ya da yavaşlama olayları ya da her ikisi de işte ya da okulda ya da hayatınızın diğer önemli alanlarında işlev görür ve sıkıntıya neden olur. Bu bölümler sırasında, ayrılma anlayışınızın sadece bir gerçeklik olduğunu ve farkında olmadığını biliyorsunuz. Hastalığın deneyim ve duygularını tanımlamak zor olabilir. Çıldırmak konusunda endişelenmek, varlığınızı kontrol etmekle ve gerçekte neyin gerçek olduğunu belirlemekle meşgul olmanıza neden olabilir. Belirtiler genellikle orta ila geç gençlerde veya erken yetişkinlikte başlar. Duyarsızlaşma depersonalizasyon bozukluğu çocuklarda ve yaşlı erişkinlerde nadirdir. Duyarsızlaşma depersonalizasyon bozukluğu belirtileri yavaş yavaş veya aniden başlayabilir. Bölümler sadece saatler veya günler veya haftalarca, aylarca veya yıllarca sürebilir. Bölüm duyarsızlaşma, depersonalizasyon veya her ikisini de içerebilir.
Kişiliksizleşme, Duyarsızlaşma ve Gerçekdışılama Rahatsızlığı Belirtileri
Genel olarak Duyarsızlaşma depersonalizasyon bozukluğu belirtileri şunlardır; Düşüncelerinizi, duygularınızı, bedeninizi veya vücudunuzun bölümlerini dışarıdan bir gözlemciniz olarak hissetmek vücudunuzun, bacaklarınızın veya kollarınızın çarpık, genişlemiş veya büzülmüş göründüğü veya başınızın pamukla sarıldığı hissi, duygularınızın duygusal veya fiziksel uyuşukluğu veya çevrenizdeki dünyaya verdiğiniz tepki verme, anılarınızın duygularından yoksun olduğu ve kendi anılarınız olabileceği veya olamayabileceği duygusu, geçmişe benzeyen son olaylar gibi, zaman algısındaki çarpıtmalar, mesafenin bozulması ve nesnelerin büyüklüğü ve şekli, çevrenizden yabancı olduğunuzu ya da tanımadığınızı hissetmek gibi belirtiler göstermektedir.
Duyarsızlaşma derealizasyon bozukluğunun kesin nedeni tam olarak anlaşılmamıştır. Bazı insanlar, muhtemelen genetik ve çevresel faktörler nedeniyle duyarsızlaşma ve kötülükten uzaklaşma konusunda daha savunmasız olabilir. Yüksek stres ve korku durumları olayları tetikleyebilir. Duyarsızlaşma derealizasyon bozukluğunun belirtileri, çocukluk çağı travması veya ciddi duygusal stres veya travmaya neden olan diğer deneyimler veya olaylarla ilgili olabilir. Kişiler arası veya derealizasyon duygularını geçmek yaygındır ve endişe kaynağı olmak zorunda değildir. Ancak, çevrenizdeki devamsızlık veya bozulma duyarsızlaşma derealizasyon bozukluğunun veya başka bir fiziksel veya zihinsel sağlık bozukluğunun belirtisi olabilir. Uzman psikologlarımıza başvurarak Duyarsızlaşma depersonalizasyon hastalığının tedavi sürecini başlatmış olursunuz.