Dissosiyatif amnezi, bir tür travma veya şiddetli stresin ardından bir kişiyi zihinsel olarak kendisinin bir yönünden ayıran, ayrışma bozukluklarından biridir. Disosiyatif amnezi durumunda, etkilenen bireyler hafızalarından ayrılır ve yaşamlarını önemli ölçüde etkileyen şekillerde anormal hafıza kaybı yaşar. Belirli bir olayı unutabilirler veya kim olduklarını ve kendileri ve kişisel tarihleriyle ilgili her şeyi unutabilirler. Kişinin kafası karışmış gibi görünse de, hafıza kaybının farkında olabilir veya farkında olmayabilir. Bununla birlikte, bir yaralanma veya inmeden sonra tıbbi amnezi gelişenlerin aksine, disosiyatif amnezisi olan bir kişi nadiren durumlarıyla ilgili endişe gösterir.

Ayrışmış amnezi normal anahtarları unutmak, anahtarları yanlış yerleştirmek veya yalnızca bir veya iki kez tanıştığınız birinin adını unutmak değildir. Belirtiler, kişinin kendi adı ve adresi gibi kişisel bilgileri unutmaktan başlar. Belirli travmatik olayları ya da bir insanın hayatındaki olayları engellemeye kadar uzanır. Disosiyatif amnezisi olan bir kişi arkadaşlarını, aile üyelerini veya iş arkadaşlarını hatırlamayabilir. Genelleşmiş dissosiyatif amnezisi olan bir kişi, kendisiyle ve yaşamlarıyla ilgili her şeyi unutursa, yeni bir yere taşınıp yeni bir kimlik kurabilirler. Ancak keşfedildiklerinde oraya nasıl gittiklerini veya neden kimlikleri olmadığını bilmiyorlar. Disosiyatif amnezi vakalarının çoğu geçicidir, ancak hafıza boşlukları birkaç dakikadan bir ömre kadar sürebilir. Disosiyatif amnezisi olanlar, ortalamanın üzerinde intihar riski altında olabilir.

Aşırı Unutkanlık Tedavisi

Geçmişte veya yakın zamanda meydana gelen travma, istismar, kaza veya savaş veya doğal afet gibi aşırı stres ayrışmalı amneziye neden olabilir. Genetik bir bağ da olabilir. Çünkü disosiyatif bozukluğu olan bireylerin bazen aynı veya benzer koşulu olan aile üyeleri vardır. Semptomlar benzer olsa da, disosiyatif amnezi beyin hastalığı veya hasardan kaynaklanan amnezi ile aynı değildir. Bununla birlikte, araştırmacılar, disosiyatif amnezisi olan kişilerde beyin travması hafıza kaybının ve daha etkin düzensiz tedavilerin daha iyi anlaşılmasına yol açabilecek beyin dalgası aktivitesinde anormal değişiklikler tespit etmişlerdir.

Özellikle dissosiyatif amnezi için kanıta dayalı tedaviler bulunmamaktadır. Ancak hipnoz ve ilaç destekli soru cevap oturumları gibi teknikler bazı kişilerin anılarının geri gelmesine yardımcı olabilir. Disosiyatif amnezisi olan insanlar yavaş yavaş veya aniden kayıp anılarını hatırlayabilir. Anılar hatırlandıktan sonra, psikoterapi özellikle bilişsel davranışçı terapi ya da diyalektik davranışçı terapi kişinin travmanın hafıza kaybına neden olduğunu çözebilir. Yaşamını nasıl bozduğunu ve gelecekte daha fazla travmayı önlemek için sorunlarını nasıl çözeceğini anlamasına yardımcı olabilir. Antidepresan ilaç gibi psikofarmasötikler de önerilebilir.