En iyi davranış gösteren çocuklar bile bazen zor ve inatçı olabilir. Ancak çocuğunuz veya gencin, size ve diğer otorite şahsiyetlerine karşı sık sık ve sürekli bir öfke, huzursuzluk, tartışma, meydan okuma veya kibirlilik davranışına sahipse, karşı gelme bozukluğu olabilir. Bir ebeveyn olarak karşı gelme bozukluğu olan bir çocuğu yönetmeye çalışırken yalnız başınıza çabalamak zorunda değilsiniz. Doktorlar, ruh sağlığı uzmanları ve çocuk gelişimi uzmanları size bu konuda fazlasıyla yardımcı olabilir.
Karşı gelme bozukluğunun davranışsal tedavisi, pozitif aile etkileşimlerinin kurulmasına yardımcı olmak ve problemli davranışları yönetmek için öğrenme becerilerini içerir. İlgili ruh sağlığı bozukluklarını tedavi etmek için ek tedavi gerekli olabilir. Bazen güçlü iradeli veya duygusal bir çocuk ile karşı gelme bozukluğu olan bir çocuk arasındaki farkı tanımak zor olabilir. Bir çocuğun gelişiminin belirli aşamalarında muhalif davranış sergilemek normaldir.
Karşı gelme bozukluğu belirtileri genellikle okul öncesi yıllarda başlar. Bazen karşı gelme bozukluğu daha sonra gelişebilir, ancak neredeyse her zaman erken gençlik yıllarından önce gelişir. Bu davranışlar aile, sosyal aktiviteler, okul ve iş ile ilgili önemli bozulmalara neden olur. Karşı gelme bozukluğu belirtileri genellikle okul öncesi kadar erken başlar. Karşı gelme bozukluğu bazen çocuklukta daha sonra gelişir, ancak gençlikten önce neredeyse her zaman belirgindir.
Karşı gelme bozukluğu olan çocuklar aşağıdakileri de içeren çeşitli duygusal ve davranışsal problemlerle mücadele eder. Sık sık öfke kaybı, başkaları için düşük tolerans, aşırı öfke ve kızgınlık, yetişkinlerle ya da yetkililerle sık sık tartışma, aktif meydan okuma ve yetişkinlerin kurallarına veya isteklerine uymayı reddetme, kasıtlı olarak sinir bozucu veya rahatsız edici davranışlar, başkalarını hatalarından veya yanlış davranışlarından dolayı suçlamak gibi belirtiler göstermektedir.
Ergenlerde Karşı Gelme Bozukluğu Belirtileri
Bu davranışların çoğu ergenler için yaygın olsa da, karşı gelme bozukluğu belirtileri normal genç isyanından çok daha düzenli ve şiddetlidir. Karşı gelme bozukluğu olan çocuklar evde ve okulda çeşitli sorunlardan muzdariptir ve tedavi edilmeden bırakılmış karşı gelme bozukluğu olan çocuklar alkol ve uyuşturucu kullanımı, depresyon ve düşük benlik saygısı, okuldaki sorunlar, hatalı davranışlar, yasal sorunlar ve intihar riski altındadır. Karşı gelme bozukluğu olan çocuklar okulda ve evde ciddi problemler yaşarlar ve kendilerini daha az arkadaş ve daha az yetişkin müttefikle izole edilmiş bulurlar. Genel işleyişi önemli ölçüde bozulmuştur ve tedavi edilmemiş karşı gelme bozukluğu olan çocuklar, eğitim veya sabıka kaydı gibi yaşam boyu sürebilecek olumsuz etkileri olan sorunlar yaratabilir.
İyi haber şu ki, karşı gelme bozukluğu tedavi edilebilir bir davranış bozukluğu türüdür. Karşı gelme bozukluğu olan çocuklar genellikle davranışlarının problemli olduğunu anlamamaktadır ve kendilerini meydan okurcasına ya da muhalif olduklarını düşünmemektedir. Davranışlarının haklı olduğuna ve makul olmayan yetişkinlerin ve otorite figürlerinin kurbanları olduklarına gerçekten inanıyorlar. Ergen için ilk adım, davranışlarının problemli olduğunu kabul etmektir. Karşı gelme bozukluğu için ilk tedavi psikoterapidir.
Bireysel danışmanlık, çocuğunuzun öfkeyi yönetmeyi öğrenmesine ve kendilerini daha sağlıklı bir şekilde ifade etmesine yardımcı olabilir. Bilişsel davranışçı terapi, çocuğunuzun sorunlu davranışlara yol açan düşünce modellerini tanımlamasını ve bunlara meydan okumasını veya değiştirmesini öğrenmesine yardımcı olabilir. Karşı gelme davranışını azaltan problem çözme stratejilerini öğrenebilir, anlayışını ve iletişimini geliştirmeyi öğrenebilirler.