
Erteleme alışkanlığı Dünya üzerinde bugüne dek gelen tüm insanların yaptığı davranışlardan birisidir. Hepimiz belli bir oranda erteliyoruz. Erteleme bazı durumlarda çok iyi gelse hatta bazen gerekli olsa bile bunu sürekli hale getirmek ve tembelliğe doğru evriltmek asıl sorunların başladığı yer oluyor. İnsanlar bazen daha zor gelen görevler yerine daha kolay bitirebileceği görevleri tercih edebilmektedir. Ancak burada önemli olan hangi işin daha çok önemli ve gerekli olduğudur. Önemli ve gerekli işler daha kolay olabilse de tersi olduğunda ve sürekli ertelendiğinde çalışanın ve iş yerinin verimini düşürerek bir çok farklı soruna yol açabilmektedir.
Üstelik erteleme ne kadar akıllı ya da yetenekli olduğumuzla ilgili değildir. Çok akıllı, yetenekli insanlar daha fazla erteliyor. Bu durumun en önemli sebepleri arasında becerikliliğine duyduğu ve işe başladığında kısa bir sürede bitirebileceği hissi yer almaktadır. Peki neden erteliyoruz? Bir şeyleri ertelemek, geçici olarak görev konusundaki endişemizi azaltabilir, sıkıntıları veya işle ilgili diğer nahoş duyguları hafifletebilir ve dürtülerimizi daha ilginç şeyler yapmak için teşvik etmemize izin verebilir. Sorun şu ki, uzun vadede erteleyen insanlar, işlerde aksi halde olacağından daha az başarılı olma eğilimindedir ve bazıları hedeflerine asla ulaşmaz . Sonunda, erteleme çoğunlukla çözdüğünden daha fazla sorun yaratır.
Erteleme Alışkanlığından Kurtulmak
Elbette erteleme alışkanlığımıza son vermek ve bu durumdan kurtulmak mümkün. Genellikle bazı kombinasyonlarda kullanılan yaygın olarak tavsiye edilen araçlar bilişsel davranışsal stratejiler, iç görü odaklı terapi ve rehberli görüntü, hipnoz veya farkındalık meditasyonu gibi zihin-beden teknikleridir . Ayrıca, en basit ancak en etkili stratejilerden biri, geniş, göz korkutucu hedefleri gizli ve yönetilebilir görevlere bölmektir. Her görevi tamamlamak bize başarı kanıtı verir ve daha büyük amaçla ilgili endişeyi azaltır. Bu yaklaşımlar, bir şeyi tamamlamanın ne olduğu konusunda daha iyi bir anlayışın geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede yeni ve daha etkili davranışların yerini alarak tipik düşünce-duygu-davranış zincirini bölmemize yardımcı olmaktadır.
Uzman Psikolog Deniz Akıncı olarak erteleme alışkanlığı problemi yaşayan ve bu alışkanlığı tembelliğe doğru taşımakta olan kişilere etkili terapilerle bu sorundan kurtulmaları için psikolojik destek sunmaktayım. Erteleme alışkanlığı ile tembellik aynı şey değildir. Ertelemek yapılacak işler arasında kendince daha iyi olanı tercih etmek, tembellik ise işleri yapmaktan kaçınmaktır. Erteleme alışkanlığı tüm insanlarda biraz vardır. Ancak sürekli erteleyenler ve ertelemeyi tembelliğe dönüştürenler mutlaka psikolojik destek almalıdır. Erteleme alışkanlığınızdan kurtulmak gerek sosyal gerek iş hayatınızı sağlıklı bir şekilde yürütmek için bizimle iletişime geçebilir ve randevu talep edebilirsiniz.