Aile terapisi olarak da bilinen evlilik ve çift terapisi, çatışmalar yaşayan çiftlerin arasındaki problemleri çözmek için kullanılan bir psikoterapi türüdür. Aile danışmanlığı, evlilik danışmanlığı adıyla da verilen Evlilik terapisinin amacı, çiftlerin arasındaki çatışmaları ve nedenlerini araştırmak, çiftlerin problem çözme, iletişim ve ilişki becerilerini arttırmaktır.

Aile terapisine gitmek birçok çift için zorlayıcı olabilir. Çünkü, çiftler bir terapistin karşısında mahrem duygularını ve bilgilerini açmak konusunda isteksizdir ve bu durumdan çekinebilirler. Ancak aile terapisi teknikleri bu korkunun gereksiz olduğunu kanıtlar. Çünkü alanında uzman bir aile terapisti, danışanlarını yargılamak ile ilgilenmez, aile terapisti bu konuda birçok vaka örneğini daha önce görmüş olduğundan, problemlerin nedenlerine yoğunlaşır. Çiftleri yargılamaz, onları dinler. Bu dinleme sonucunda onlar için en doğru ve en sağlıklı çözümü bulmak için harekete geçer. Bu süreçte, danışanlarının onayına öncelik verir ve onlarla birlikte yol alır. Bu anlamda da aile terapisi eğitimi oldukça önemlidir. Aile ve evlilik terapisi almak isteyenler mutlaka bu alanda eğitimli ve tecrübeli bir profesyonelden destek almalıdır.

Aile terapisine gitmeden önce neler yapmalıyım?.

Aile terapisine gitmeden önce yapmanız gereken ilk şey, evlilik terapisine ihtiyaç duyup duymadığınızı belirlemenizdir. Bazı kişiler aile terapisine ilişkilerinde artık hiçbir şey yolunda gitmemeye başladığında başvururlar. Acı ve hayal kırıklığı ile artık başa çıkamadıklarında bir yardım ararlar. Bazı kişiler ise evliliklerinde süregelen olumsuzlukları fark etmeye başladıklarında evlilik terapisi desteği alırlar. Eğer problemlerinize çözüm bulamıyor ve sürekli cevapsız sorularla kafanızı meşgul ediyorsanız, artık profesyonel destek almanızın zamanı gelmiş olabilir. İlişkinizin daha fazla yıpranmaması için evlilik terapisine başvurabilirsiniz.

Aile terapisine gitmeden önce yapmanız gereken ikinci şey ise eşinizi bu terapiye ikna etmektir. Terapistiniz sizinle baş başa görüşmeler de yapacaktır ancak çift terapisinde eşinizin de sizinle olması önemlidir. Eşinizi terapiye ikna etmek için onunla sakin ve ciddi bir tonla konuşun. Duygularınızı açıklayın, ilişkinizi tamir etmek istediğinizi açıkça belirtin. Onu suçlamayın. Kısa ve öz bir konuşma yapın. Problemleri dallanıp budaklandırmadan anlatın. Eşinizi ikna etmek için terapist seçeneklerinizi yanınızda bulundurun.

Evlilik terapisine gitmeden önce neleri bilmeliyim?

Aile terapisine gitmek için karar verdiğinizde ve eşinizi de ikna ettiğinizde artık sıra aile terapistinizi seçmeye gelmiş demektir. Peki evlilik terapisti nasıl seçilir. Aile ve evlilik danışmanlığı hizmeti veren birçok kamu ve özel kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Aile terapisi veren hastaneleri araştırmak, aile ve çevrenizden bu konuda tavsiye almak olumlu adımlardır. Aile doktorunuz da bu konuda size yol gösterebilir. Ayrıca, Aile ve evlilik danışmanlığı Konya merkezli Psikon Terapi Merkezi’nde uzmanlar tarafından size sağlanan bir hizmettir.

Aile terapistinizi seçtikten sonra bu kişinin size uygun olup olmadığına karar verin. Bazen çok iyi bir terapist bile siz ve eşiniz için uygun olmayabilir. Terapistinizle görüşmek için aile ve evlilik danışmanlığı merkezini arayarak, terapistiniz ile telefonda görüşebilir ya da ücretsiz kısa bir tanışma talep edebilirsiniz. Evlilik ve aile danışmanını seçerken, terapistinizin sizi ve eşinizi anlayıp anlamadığını tartın. Bir bağlantı kurup kuramadığınızı değerlendirin. Terapistinizin size benzer problemler yaşayan çiftlere yardımcı olup olmadığını sorun. Terapistinize mahrem ve hassas konularda açılıp açılamayacağınızdan emin olun.

Aile terapistinizden emin olduktan sonra aile terapisi işe yarıyor mu sorusunun cevabını bulmaya gayret edin. Terapi gördüğünüz alan size güvenli hissettiriyor mu? Terapistiniz sizinle tamamen ilgileniyor mu? Size başa çıkma ve problem çözme becerileri aşılıyor mu? Eşinizle iletişiminizi güçlendirmenizi sağlıyor mu? Bu gibi soruları sorarak terapinin işe yarayıp yaramadığı konusunda emin olabilirsiniz. Eğer terapi işe yaramıyorsa bir başka terapist sizin için daha uygun olabilir.