Çocukları ne kadar çok dinler ve duygularına önem verirseniz yalnızlık hissi ve incinme ihtimalleri o kadar azalır ve ebeveynlerine duydukları sevgi derinleşir. Bir ebeveynin sempatisi, incinmiş hisler için duygusal ilk yardım görevi görür. Bir çocuğun durumunu gerçekten kabul ettiğimizde ve hayal kırıklıklarını dile getirmesine izin verdiğimizde gerçeklerle yüzleşme gücünü toplar. Tüm yanlış davranışlar üzgün duygulardan veya karşılanmayan ihtiyaçlardan kaynaklandığı için, buradaki asıl iş, çocuğun saldırganlığını tetikleyen karışık duyguları çözmesine yardımcı olmaktır. Çocuklardaki kardeş kıskançlığının önüne geçmek için yapılması gerekenler çok da zor şeyler değildir. Çocuğunuza duyduğunuz sevginin yeni bir kardeşi olunca ona aktarılacağı veya azalacağı düşüncesinin yanlış olduğunu anladığında kardeş rekabeti ortadan kalkar.
Çocuğunuz ne söylerse veya ne yaparsa yapsın, durumu kendi bakış açısından görmeye çalışmak ve çocuğunuza bir birey gibi yaklaşmak onun duygularını ve endişelerini anlamanızı sağlar. Çocuklarınıza gösterdiğiniz sevgi ve ilgiyi herbirine aynı derecede göstermek çok önemlidir. Birini öpüp severken diğerini yalnızca öpüp bırakmak kardeş kıskançlığını tetikleyen yanlış davranışlardır. Kahkaha, insanlara endişelerini unutmaların da yardımcı olur. Kahkaha korku ve stres hormonlarını azaltmak ve bağlanma hormonlarını artırmak için vücut kimyasını dönüştürür. Ayrıca çocukların korkularıyla mücadelelerinde yardımcı olur.
Küçük çocukları güldürecek sayısız oyun var. Kardeşlerin birbirleriyle oyun oynamaları kardeşlik ve sevgi bağlarının kurulmasını sağlayacaktır. Her çocuk kardeşlerini bir miktar kıskanır. Önemli olan kıskançlığını anne ve babasına hissettirmesidir. Eğer bu durumu ifade etmeye çalışıyorsa bunda herhangi bir problem yok. Onu dinleyerek ve duygularını anlayarak bu kıskançlığın doğru olmadığını sevginizle anlatabilirsiniz. Ancak kıskançlığını belirtmiyorsa ve kardeşine anne ve babası yokken kötü davranıyorsa bu çok ciddi sonuçlara yol açabilecek bir durumdur ve derhal bir pedagogdan yardım alınmalıdır.
Kıskançlık duygularını kontrol altında tutamayan çocuklarda genellikle saldırganlık, meydan okuma veya sızlanma gibi tepkiler gösterirler. Ebeveynler, tüm eylemlere izin verilmediği ve alçak gönüllülüğün beklenmemesine rağmen, tüm duyguların normal ve kabul edilebilir olduğunu açıkça ortaya koyduğunda çocuklar kardeşleriyle en iyi şekilde geçinirler. Çocuğunuz için ne kadar zor olduğunu kabul edin ve üzülmesine izin verin. Aileye yeni bir kardeş girdiğinde ya da yakın zamanda kendisi için tehdit gibi görünen yeni bir aşamaya ulaştığında değerli bir şey kaybettiği duygusuna kapılır. Ancak onunla iletişim kurarken, gülmesine yardım ederek ve duygularını kabul ederek, incinmesi ve yalnızlık hissi yaşamamasını sağlayabilirsiniz. Sevginiz ve sabrınız, kardeşiyle ilişkisini güçlendirmesi için bir şans verecektir.