Aşırı psiko-duygusal yükleme, bir kişinin çeşitli fizyolojik işlevlerin ihlaliyle kendini gösteren psikosomatik bozukluklar geliştirmesine neden olur. Bir kişinin psikososyal stresörlerinin olumsuz etkilerinin sık görülen tezahürlerinden biri, uzun süreli yorgunluk, dinlendikten sonra geçmeyen, motor aktivitesi, kas rahatsızlığı, ateş, azalmış hafıza, baş ağrısı, uyku bozuklukları ve depresyon olarak nitelendirilen kronik yorgunluk sendromudur.
Bilimsel literatürde aşırı psiko-duygusal stresin kronik yorgunluk sendromu oluşumuna neden olduğu birçok vaka tanımlanmaktadır. Sendromun ana belirtileri arasında yorgunluk, ciddi fiziksel zayıflık, fiziksel aktivite de azalma ve duygusal dengesizlik yer almaktadır. Gördüğümüz gibi kronik yorgunluk sendromu sadece yorgunluk ve performansta düşüşle ortaya çıkmaz. Sendromun semptomlarını yakından tanıdıkça, bunun tedavi edilmesi gereken hastalık olduğu açıkça anlaşılıyor. Bununla birlikte, burada birçok doktor ve hasta başka bir zorlukla karşı karşıya kalmaktadır bu da hastalığın teşhisinin oldukça zor olduğudur.
Kronik yorgunluk sendromu, altta yatan herhangi bir tıbbi durumla açıklanamayan aşırı yorgunluk ile karakterize karmaşık bir hastalıktır. Yorgunluk fiziksel veya zihinsel aktivitelerle kötüleşebilir, ancak dinlenme ile düzelmez. Kronik yorgunluk sendromunun nedenleri düşünüldüğünde viral enfeksiyonlardan psikolojik strese kadar birçok teori olmasına rağmen, kronik yorgunluk sendromunun nedeni bilinmemektedir. Kronik yorgunluk sendromu tanısını doğrulayan tek bir test yoktur. Kronik yorgunluk sendromu tedavisi, semptomların hafifletilmesine odaklanır. Kronik yorgunluk sendromu için en etkili tedavi, bilişsel eğitimi yumuşak bir egzersiz programı ile birleştiren iki yönlü bir yaklaşım gibi görünmektedir.
Bir danışmanla konuşmak, kronik yorgunluk sendromunun size dayattığı bazı sınırlamaların üstesinden gelmek için seçenekler belirlemenize yardımcı olabilir. Hayatınızı daha fazla kontrol altında hissetmek, bakış açınızı önemli ölçüde artırabilir. Kronik yorgunluk sendromunu yenmenin önemli adımlarından birisi de planlı ve bilinçli egzersiz yapmaktır.
Kademeli alıştırma yöntemi ile terapistiniz hangi egzersizlerin sizin için en iyi olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir. Aktif olmayan insanlar genellikle günde birkaç dakika hareket açıklığı ve germe egzersizleriyle başlarlar. Egzersizinizin zaman içindeki yoğunluğunu kademeli olarak artırmak, egzersiz yapmak için aşırı duyarlılığınızı azaltmaya yardımcı olabilir.