Panik atak, gerçek bir tehlike veya bariz bir neden olmadığında ciddi fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani bir yoğun korku olayıdır. Panik atak çok korkutucu olabilir. Panik atak meydana geldiğinde kontrolü kaybettiğinizi, kalp krizi geçirdiğinizi hatta öleceğinizi düşünebilirsiniz. Birçok insan yaşamlarında sadece bir veya iki panik atak geçirir ve sorun, belki stresli bir durum sona erdiğinde gider. Fakat tekrarlayan, beklenmedik panik ataklarınız oldu ve sürekli olarak başka bir saldırı korkusuyla uzun süre geçirdiyseniz, panik bozukluğu olarak adlandırılan bir durumunuz olabilir. Panik atak hayatı tehdit etmemesine rağmen korkutucu olabilir ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir. Ancak tedavi çok etkili olabilir. Panik ataklar ani, yoğun korku, panik veya endişe dalgalanmalarıdır. Çok ezici ve duygusal yanı sıra fiziksel semptomları da vardır.

Panik ataklar tipik olarak ani bir şekilde, uyarı vermeden başlar. Beklenmedik bir anda ortaya çıkabilir. Örneğin araba kullanırken, alışveriş merkezinde, uykuda veya bir iş toplantısının ortasında ara sıra veya sık sık panik ataklarınız ortaya çıkabilir. Panik atakların birçok varyasyonu vardır, ancak semptomlar genellikle birkaç dakika içinde en üst seviyeye çıkar. Panik atak geçtikten sonra yorgun ve yıpranmış hissedebilirsiniz. Panik ataklar tipik olarak şu belirti veya semptomları içermektedir. Yaklaşan çok kötü bir olay ya da tehlike anlayışı, kontrolü kaybetme veya ölüm korkusu, hızlı kalp atışı, terlemek, boğazınızda nefes darlığı veya gerginlik, titreme, mide bulantısı, kramp, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi veya halsizlik, uyuşukluk veya karıncalanma hissi, gerçeksizlik veya ayrılma hissi gibi semptomları içerebilir.

Panik ataklarla ilgili en kötü şeylerden biri yoğun korku hissidir. Panik atak geçirmekten çok korkabilirsiniz, oluşabilecekleri belirli durumlardan kaçınırsınız. Pek çok kişi, daha fazla bölüm veya komplikasyon olmadan sadece bir veya iki panik atak geçirirken bazı insanlar panik bozukluğu geliştirmeye devam ediyor. Panik bozukluğu, davranışlarda büyük değişiklikler veya daha fazla atak geçirme konusunda sürekli kaygı ile birlikte tekrarlanan panik ataklarla karakterizedir. Her ne kadar panik atak ve panik bozukluğun kesin nedenleri net olmasa da, panik atak olma eğilimi ailelerde görülür. Ayrıca kolejden mezun olmak, işyerine girmek, evlenmek ya da bebek sahibi olmak gibi ana yaşam geçişleriyle de bir bağlantısı olduğu görülüyor. Sevilen birinin ölümü, boşanma veya iş kaybı gibi şiddetli stres de panik atakları tetikleyebilir.

Panik atak tedavisinde en etkili tedavi yöntemi terapilerdir. Kısa süreli bir terapi bile tedavide oldukça yardımcı olabilir. Terapiler panik ataklarınızı sürdüren veya tetikleyen düşünce kalıplarına ve davranışlarına odaklanır ve korkularınıza daha gerçekçi bir şekilde bakmanıza yardımcı olur. Örneğin, sürüş sırasında panik atak geçirdiyseniz, gerçekten olacak en kötü şey nedir? Yolun kenarına çekmek zorunda olsanız da, arabanızı çarpmanız veya kalp krizi geçirmeniz muhtemel değildir. Gerçekten feci hiçbir şeyin olmayacağını öğrendikten sonra, panik deneyimi daha az korkutucu hale geliyor. Korktuğunuz ve kaçındığınız durumlara maruz kalmak da tedaviye dahil edilir. Belirli fobiler için maruz kalma terapisinde olduğu gibi, panik kaybolmaya başlayana kadar korkulan durumla yüzleşebilirsiniz. Bu deneyim sayesinde, durumun zararlı olmadığını ve duygularınızı kontrol edebileceğinizi öğrenmiş olursunuz.