Sınav kaygısı bir tür performans kaygısıdır. Anaokulundan doktora adaylarına kadar herkesi etkileyebilir. Sınav kaygınız varsa, almak üzere olduğunuz sınava hazırlıklı olsanız bile kaygı ve stres yaşayabilirsiniz. Sınav kaygısı, sınavlarda düşük performansa yol açabilir. Sınav kaygısının belirtilerini tanımak ve kaygıyı yönetmenin yollarını bulmak bu kaygıyı yenmenin başlıca yollarından birisidir. Sınav kaygısı birçok veli ve öğretmenin düşündüğünden daha büyük bir sorundur. Öğrencilerin % 16 ile 20’si şaşırtıcı bir şekilde yüksek sınav kaygısı çekmektedir, bu da bunu bugün okullarımızdaki en sık görülen akademik bozulma haline getirmektedir. % 18’lik bir miktar daha yüksek sınav kaygısı ile rahatsız olmuştur. Yüksek kaygı düzeyi olan öğrenciler, düşük kaygı yaşıtlarının yaklaşık yüzde 12 altında puan alırlar.

Yetişkinler yanlışlıkla öğrencinin gerçekten çalışmadığı, verimli çalışmadığı veya kötü bir gün geçirdikleri hatasına düşebilir. Çocuklar genellikle daha fazla denemeleri veya daha uzun çalışmaları gerektiğini söyleyerek kendilerini suçlarlar. Öğrenciler sınav kaygısı yaşadıklarında, kafaları karışabilir ve bildiklerini de unutur hale gelebilirler. Bunun sonucu olarak da çok fazla çalışmak aslında performanslarını engelleyebilir.

Sınav kaygınız varsa fiziksel, duygusal ve bilişsel belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Fiziksel semptomlar şunları içerebilir. Aşırı terleme, mide bulantısı, kusma veya ishal, karın ağrısı, hızlı kalp atımı, nefes darlığı, baş ağrısı. Sınav kaygısının duygusal belirtileri arasında şunlar olabilir. Kendinden kuşku duyma, korku, stres, umutsuzluk, yetersizlik ve öfke. Ayrıca gergin, huzursuz veya kıpır kıpır hissedebilirsiniz. Düşüncelerinizin karıştığını hissedebilirsiniz ve öğrendiğiniz her şeyi unutmuş olabilirsiniz. Daha kararsız hale gelebilir ve iki farklı cevap arasında seçim yapmakta zorlanabilirsiniz.

Yoğun Sınav Kaygısının Psikolojik Sonuçları

Bir 2010 çalışmasına göre, sınav kaygısı tüm öğrencilerin yüzde 10 ila 40’ını etkileyebilir. Bu oranın standart sınavlardaki artışın yanında arttığı görülmüştür. Bir çalışma, sınav kaygısının bazı insanlar için performanstan diğerlerine göre daha zararlı olduğunu tespit etti. Çalışma hafızası iyi olan öğrenciler sınav kaygısı yaşadıklarında daha yüksek sınav sonuçları elde ettiler. Ancak çalışma hafızası zayıf olan öğrencilerin sınav kaygısı ile ilişkili zayıf sınav sonuçları vardı. Şiddetli sınav kaygısında, belirtiler daha yoğun ve kalıcıdır. Bu öğrenciler panik atak geçirebilirler. İyi bir çalışma olmasına rağmen zayıf sınav performansları göstermeye devam edebilirler.

Doktorunuz, stres yönetimine yardımcı olmak için sizi bir danışmana yönlendirebilir. Bir danışman, endişe ile başa çıkma yöntemlerini öğrenmenize yardımcı olabilir. Bir danışman aynı zamanda performans kaygısına neden olabilecek herhangi bir şüphe veya düşük özgüven ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Hem sınav öncesi hem de sınav sırasında, endişe ile başa çıkmak için kullanabileceğiniz bazı farklı teknikler vardır. Bir sınavdan önceki sınav kaygısı ile başa çıkmak için, yapabileceğiniz en iyi şey mümkün olduğunca hazırlanmaktır.

Sizin için en uygun olan çalışma yöntemlerini öğrenin ve her sınavdan önce çok fazla zaman harcayın. Mümkün olduğunda önceden pratik sınavlar yapın. Daha önceki gece bolca uyumaya çalışmalısınız. Sabah, sizi devam ettirmek için protein içeren sağlıklı bir kahvaltı yapın. Birkaç yavaş, derin nefes alın ve bilinçli olarak kaslarınızı birer birer gevşetin. Sınavda her seferinde bir soru ile beyninizi meşgul etmeye çalışın. Sadece bu soruya odaklanın. Her soruyu yavaşça ve bir kereden fazla okuyun. Sorunun ne sorduğunu tamamen anladığınızdan emin olun.