Tükenmişlik nedeniyle gittikçe daha fazla insan işinden keyif alamamakta ve zamanla işini aksatmaktadır. Ancak bu belirtiler açıkça tanımlanmış bir hastalık mıdır? Tükenmişliğin depresyondan farkı nedir? Tükenmişlik mesleklerde ağır stresin ve yüksek ideallerin sonucunda ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Örneğin, başkaları için kendilerini feda eden doktorlar ve hemşireler genellikle bitkin ve kayıtsız hissederler. Şaşırtıcı bir şekilde, tükenmişliğin gerçekte ne olduğu konusunda net bir tanım yoktur. Sonuç olarak, tükenmişliğin tam olarak ne olduğu ve nasıl teşhis edilebileceği açık değildir. Bu aynı zamanda ne kadar yaygın olduğunu söylemeyi imkansız kılıyor.
Tükenmişlik tıbbi bir durum mu? Stresli bir yaşam tarzı insanları bitkin, boş ve başa çıkamadıklarını hissettikleri noktaya aşırı baskı altında bırakabilir. İşyerinde stres ayrıca fiziksel ve zihinsel belirtilere neden olabilir. Muhtemel sebepler arasında sürekli olarak fazla çalışan ya da zaman baskısı altında olmak ya da meslektaşları ile çatışmalar vardır. İnsanların kendi ihtiyaçlarını ihmal etmesine yol açan aşırı bağlılık da bunun temelinde olabilir. İşyerinde stresin yol açtığı problemler hastalık izni almak için ortak bir nedendir. Ancak bazen çalışma ortamındaki değişiklikler ve günlük yaşamda daha somut destek, işyerindeki problemler veya hasta akrabalara bakmanın stresi gibi şeyler de tükenmişlik sendromunu tetikleyebilir. Yorgunluk strese verilen normal bir reaksiyondur ve hastalık belirtisi değildir.
Öyleyse tükenmişlik, strese verilen normal bir reaksiyondan daha fazla bir semptom dizisini tarif ediyor mu? Ve diğer ruh sağlığı problemlerinden farkı nedir? Uzmanlar henüz tükenmişliğin nasıl tanımlanacağına karar vermediler. Bu örneğin yaygın olarak kabul edilen ve iyi çalışılan bir durum olan depresyon tanısı koymaktan farklıdır. Fiziksel hastalıklar da tükenmişlik semptomlarına neden olabilir. Tükenmişliğin belirtileri ve belirtileri nelerdir? Tükenmişliğin çok çeşitli belirtilere sahip olduğu düşünülmektedir. Bunlardan hangisinin tükenmişliğin parçası olduğu ve hangilerinin olmadığı hakkında genel bir anlaşma yoktur. Ancak şu ana kadar verilen tüm tanımlar, belirtilerin işle ilgili veya diğer stres türlerinden kaynaklandığı düşünülüyor. İş dışındaki stres kaynağına bir örnek, bir aile üyesine bakmaktır.
Tükenmişlik belirtileri olarak kabul edilen üç ana semptom alanı vardır. Tükenme: Etkilenen insanlar kendilerini tükenmiş ve duygusal olarak tükenmiş, başa çıkamayan, yorgun ve halsiz hissediyorlar ve yeterli enerjileri yok. Fiziksel belirtiler arasında ağrı ve mide veya bağırsak problemleri gibi şeyler bulunur. Çalışma faaliyetlerinden kaynaklanan yabancılaşma: Tükenmişliği olan insanlar işlerini giderek daha stresli ve sinir bozucu buluyorlar. Çalışma koşulları ve meslektaşları ile ilgili alaycı olmaya başlayabilirler. Aynı zamanda, kendilerini duygusal olarak gittikçe daha fazla mesafeye götürebilirler ve çalışmaları hakkında uyuşukluk hissetmeye başlayabilirler. Düşük performans: Tükenmişlik temel olarak işteki, evde veya aile üyelerine bakarken gündelik işleri etkiler. Tükenmişliği olan insanlar görevleri hakkında çok olumsuzlar, konsantre olmakta zorlanıyorlar, kayıtsızlar ve yaratıcılıktan yoksunlar.
Tükenmişliğin bir sonucu olduğu söylenen semptomların genellikle depresyon, anksiyete bozuklukları veya kronik yorgunluk sendromu gibi zihinsel veya psikosomatik hastalıklar da dahil olmak üzere başka nedenleri olabilir. Ancak fiziksel hastalıklar veya bazı ilaçlar da yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlara neden olabilir.