Varlığı boyunca insanlığa birçok sosyal problem eşlik etmiştir. Sosyal problemlerden biri, varoluşun anlamı ve varlığın amacı gibi insan problemleriyle aynı seviyede olan yalnızlık problemidir. Her birey, bu sorunu, dünya görüşüne ve yetiştirme ile ortaya çıkan yaşam yönlerine dayanarak, kendi yolunda çözer. Yalnızlık hissi günümüzde bir çok insanın yaşadığı sorunlardan biridir. Yalnızlık psikolojisine girmek için insanın fiziksel olarak yalnız olmasına gerek yoktur. İnsanlar kalabalık ortamlarda dahi kendilerini yalnız hissedebilmekte ve yalnızlık psikolojisinin neden olduğu buhranları yaşayabilmektedir. Yalnızlık hissini hemen hemen tüm insanlar belli bir seviyede zaman zaman yaşayabilmektedir.

Yalnızlığın önlenmesi, tanı ile yakından ilgilidir. Sebeplerin bilinmesi pratik yolların tanımlanmasına yol açar. Bu bakımdan, iletişimin yalnızlığın alternatiflerinden biri olduğunu bilmek önemlidir. Ait olduğumuz medeniyet, herkes için kendi “ben” fikrini, ayrı ve kendine yeterli bir şey olarak oluşturur. Yaşamın bazı dönemlerinde atalarımızla kanı ve manevi bağlantıyı daha keskin hissetmeye başlarız. Kitle iletişim araçları (radyo, televizyon), kendi dairenizi terk etmeden hemen hemen tüm ilgili bilgileri alma fırsatı sunar. Bu, bizi gerçek bir muhatap arama ihtiyacından kurtarmaktadır. Bazıları bunun yeterli olduğuna inanıyor, ancak gerçekte tam teşekküllü bir iletişim için, muhataplar döngüsünü periyodik olarak güncellemek oldukça önemlidir.

Günümüzün bilgi birikimi, her birimizi bir alanda beceriksiz kılmaktadır. Aynı mesleğin insanları bile o kadar dar uzmanlaşmıştır ki bazen birbirlerini anlayamazlar. İletişim, insanların neredeyse her türlü profesyonel faaliyetinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu, özellikle temsilcileriyle doğrudan temas halinde olan, onlarla etkileşimde ve iletişimde olan meslekler için geçerlidir. Bunlar kültür, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler vb. işçileridir. Yalnızlığın tedavisinde, yalnızlığa yol açan çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmalı ve müdahale stratejilerinin çeşitliliği buna uymalıdır; yalnız insanlar için yardım, kişinin kişiliğini değil, durumunu değiştirmekten ibaret olmalıdır.

Uzman Psikolog Deniz Akıncı olarak yalnızlık hissi ile hayatını işkenceye çevirmiş kişilerin bu problemlerine çözüm bulmaktayım. Yalnızlık hissi ve yalnızlık korkusu insanları doğru iletişim kuramamaya, mevcut ilişkilerini korkularının yol açtığı yanlış davranışlar nedeniyle kaybetmeye kadar giden zor bir durumdur. Ancak yalnızlık hissinden kurtulmak ve yalnızlık korkusunu atmak için uzmanlardan destek alınması şarttır. Konya’da Psikon Psikolojik Destek ve Terapi Merkezimizde yalnızlığa bağlı psikolojik problem yaşayanların bu problemlerini uyguladığımız farklı terapi yöntemleri ile tedavi etmekte ve mutlu, sağlıklı hayatlarına kavuşmalarını sağlamaktayız. Yalnızlık problemi ile ilgili detaylı bilgi almak ve randevu talep etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.