Aile terapistinin görev ve sorumluluklarından bahsetmeden önce, aile terapisi nedir, evlilik danışmanlığı nedir sorularına cevap vermek önemlidir. Aile bireylerinin bir ya da birkaçının davranışlarının, diğer aile bireyleri ve aile işlevi üzerindeki etkilerine odaklanan ve çözümü için gerçekleştirilen terapilere aile terapisi adı verilir. Anne baba, çocuklar ve aile büyükleri gibi farklı bireyleri bir arada ele alan terapiler genellikle aile terapisi olarak adlandırılır. Evlilik danışmanlığı ise hem evlilikleri hem de evli çiftleri ele almakta, çiftlerin yaşadığı sorunları ve işlevini yitirmiş evlilikleri ele alır.

 

Her aile birbirinden farklıdır. Her ailenin farklı bir iletişim anlayışı, sorunu ve ihtiyacı bulunur. Bu nedenle, aile terapisi ne kadar sürer sorusunun cevabı da aileden aileye göre değişiklik gösterir. Ortalama 12 seans olarak açıklanabilse de aile terapileri daha uzun veya daha kısa sürebilir.

 

Aile Terapistliğini Kimler Yapabilir?

Aile terapisi ve aile danışmanlığı yapan kişilere aile terapisti adı verilir. Bu kişiler psikoloji ya da psikiyatri alanında diploma sahibi kişilerdir. Ancak uzmanlık alanları, aile terapisi, evlilik terapisi, aile danışmanlığı ve evlilik danışmanlığıdır. Aile terapisti bir terapi sürecinde farklı roller üstlenebilir. Bu roller, ailenin ve bireylerin ihtiyaçlarına göre şekillenir.

Ancak aile terapisi yapacak bir terapistin; çocuk ve ergenlerde davranış problemleri, yas süreçleri, depresyon ve kaygı bozukluğu, aile içi şiddet, kısırlık, madde ve alkol kullanımı ve evlilik çatışmaları konularının hemen hepsine hakim olması gerekir. Bu alanda yeterli deneyimlere sahip olmanın önemi, aile üyelerinin bu problemlerden biri ya da birden çoğundan etkileri ile baş etmeye çalışmasından ileri gelir.

Konya aile terapisi hizmeti veren Konya evlilik danışmanlığı konularında hizmet sunan merkezimiz Psikon Terapi’de bulunan uzman kadrolarımız tüm bu konularda yeterli deneyim ve uzmanlığa sahiptir. Ayrıca uzmanlar, bireylerin birbirleriyle olan etkileşimlerini gözlemleyebilmelidir. İlişkilerdeki problemleri değerlendirebilmeli, çözüm önerileri üretebilmelidir.Aile içerisindeki bireylerin psikolojik bozuklukları teşhis ve tedavi edebilmekte bir aile terapisinin sahip olması gereken özelliklerdendir.

Ölüm ve boşanma gibi geçiş süreçlerinde danışanlara kılavuzluk etmek, sürekli tekrarlayan davranışları ve problemli ilişkileri belirleyebilmek, işlevsiz davranışların yerine sağlıklı davranışları yerleştirmeye yardımcı olma becerisini taşımak da aile terapistinin olmazsa olmazlarıdır.Aile danışmanlığı ya da evlilik terapisi gerçekleştirilen terapistlerin yüksek lisanslarını bu alanda yapmış olmaları da önemlidir. Bu eğitim süreci sayesinde terapistler daha çok vaka incelemesi yaparak, daha kalifiye hale gelirler. Aile terapistinin, klinik deneyimlerinin çok olması aile terapisinin etkinliğini de artıracaktır.

Aile Terapisti Hangi Konularda Çözüm Sunar?

Aile terapisi, kişilere hem evlilik danışmanlığı hem de aile danışmanlığı hizmetlerini bir arada sunar. İşlevsiz evlilikler ve eşlerin arasındaki ilişkiler kadar çocuklar ile anne baba arasındaki ilişkileri ve aile büyüklerini de ele alan aile terapistleri birden çok konuda deneyim ve eğitim sahibi olmalıdır. Bu eğitim aile terapistlerinin, çiftlerin ya da aile üyelerinin arasındaki kişisel çatışmaların çözülmesi için olanak sağlar. Aile içinde yaşanan beklenmedik olaylarda kılavuzluk etmelerine imkan tanır. Örneğin ani ölümler, hastalıklar ve işsiz kalma gibi durumlarda ailelerin durumla baş etmeleri, aile terapistinin tecrübesi ile mümkün olabilir.

Eşler arasındaki romantik ilişkinin sağlıklı bir şekilde geliştirilmesi, çocuklarda gözlenen davranış problemleri de aile terapistinin yetkin olması gereken alanlardandır. Boşanma ve ayrılık sürecinde eşler iyi bir aile terapisti tavsiyesine ihtiyaç duyarlar. Bu süreçlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, eşlerin arasında problemlerin çözülebilir olması durumunda evliliğin kurtarılması da yine aile terapisinin uzmanlık alanına girer. Tüm bu problemlerin yanı sıra, psikoterapinin diğer uygulama alanlarından olan madde ve alkol kullanımı, bağımlılıklar ve depresyon ya da kaygı gibi psikolojik problemler de aile terapistinin ilgileneceği alanlardandır.