Dar veya kapalı alanlardan korkma, kapana kısılma korkusu veya asansör korkusu olarak bilinen psikolojik rahatsızlığın psikolojideki karşılığı klostrofobidir. Bir kaygı bozukluğu biçimi olan klostrofobi, küçük alanların gerçek dışı bir korkusudur ve kaçmanın bir yolu yoktur. İçeriye kapılma hissi aslında panik ataklara yol açabilir. Klostrofobinin hisleri bir asansöre, küçük penceresiz bir odaya ve hatta bir uçağa girerek tetiklenebilir. Sıkı boyunlu giysiler giymek, bazı kişilerde klostrofobi duygularına neden olabilir. Klostrofobi çok yaygındır. “Çalışmalar genel olarak nüfusun yaklaşık % 7’sinin ya da % 10’unun klostrofobiden etkilendiğini belirtmiştir.

Sıkı, küçük alanların irrasyonel istemsiz korkusu gerçek bir tehlike olmadığını bilmelerine rağmen, kişilerin günlük yerlerden uzak durmalarına neden olabilir. Klostrofobisi olan bir kişi korkunun irrasyonel olduğunu bilir, ancak korku hakkında düşünmek bile endişe yaratabilir. Korku durumuyla karşı karşıya kaldıklarında, panik atak, kalp krizi geçiriyorlar gibi ya da nefes almayı durdurabiliyorlar ve bayılıyorlar gibi hissediyorlar. Klostrofobi, beyindeki nörotransmiterlerin dengesizliğinin neden olduğu panik atak nedeniyle ortaya çıkabilir. Bir kişi panik atak geçirebilir. Beynindeki panik merkezi, paniklenmesi gereken bir şey olmasa da harekete geçebilmektedir.

Kapalı Alan Korkusu

Panik atak 10 ila 15 dakika sürebilir ve sonra ortadan kaybolur. Klostrofobi, daha az yaygın olarak, bir kişinin kendini tuzağa düştüğü bir durumda travma geçirdiğinde ortaya çıkabilir. Kalabalık, sınırlı veya küçük bir alanda meydana gelen aşırı bir korku, terleme ve titreme, kuru ağız, baş ağrısı ve uyuşukluk, göğüste sıkılık ve göğüs ağrısı, mide bulantısı, oryantasyon bozukluğu ve karışıklık, baş dönmesi, bayılma, yüksek tansiyon ve yüksek bir kalp atış hızı klostrofobinin belirtileridir. Klostrobi tedavisi kademeli duyarsızlaştırmayı içerir. Bunun için, bir birey korktuğu şekilde, korktuğu şeye maruz kalır.

Örneğin, bir sinemada olmaktan korkuyorsa, ilk önce arka sıraya oturabilir ve sonra yavaş yavaş diğer sinemaseverlerin çevrelediği orta sıraya geçebilir. Bilişsel davranışçı terapi tekniklerinin bu kademeli duyarsızlaştırma sürecinde yardımcı olmaktadır. Bu terapi yöntemi rahatlamayı, doğru nefes almayı ve bir terapist tarafından kişinin yıkıcı düşüncelerini ortadan kaldırmayı sağlamaktadır. Eğer bir klostrofobi rahatsızlığınız varsa sevdiklerinize karşı dürüst olun. Utanç duymanın klostrofobiniz hakkında konuşma tarzına girmesine izin vermeyin. Korkularınız hakkında dürüst olursanız, daha fazla desteğiniz olduğunu göreceksiniz. Bu ortak ve tedavi edilebilir bir fobi, bu yüzden ne kadar çabuk yardım alırsanız o kadar iyi. Destek almak ve korkunuzu yenmek, bu fobinin ötesine geçmenize ve gerçek dışı düşüncelere maruz kalmadan hayatınızı yaşamaya yardımcı olacaktır.