Bazen yetişkinlerle birlikte kullanılsa da, oyun terapisi öncelikle 3-12 yaş arasındaki çocukların yaşamlarını keşfetmelerine ve oyun yoluyla bastırılmış düşünce ve duygularını özgürce ifade etmelerine yardımcı olmak için kullanılan psikoterapötik bir yaklaşımdır. Terapatik oyun normalde çocuk için çok az kural veya kısıtlama bulunan, serbest ifadeyi teşvik eden bir yöntemdir. Terapistin çocuğun seçimlerini, kararlarını ve oyun tarzını gözlemlemesini sağlayan güvenli ve konforlu bir oyun odasında gerçekleşir. Amaç, çocukların kendilerini daha sağlıklı bir şekilde ifade etmeyi öğrenmelerini sağlamaktır. Daha saygılı ve empatik olmalarına ve sorunları çözmenin yeni ve daha olumlu yollarını keşfetmelerine yardımcı olmaktır.
Oyun Terapisinin Faydaları
Oyun terapisi, sosyal ve duygusal açıkları olan çocukların iletişim davranışlarını değiştirmek ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Bu terapi türü aile içi şiddet, taciz, travma, aile krizi ya da üzücü bir kayıp yaşamış veya tanık olmuş çocuklar için uygundur. Öğrenme güçlükleri, davranış bozuklukları, anksiyete, depresyon, keder veya öfke gibi sorunları olan çocukların oyun terapisi ile bu sorunları ortadan kaldırılmaktadır.
Oyun terapisi, genellikle sözlü iletişimden ziyade oyun etkinlikleriyle kendilerini daha iyi ifade eden küçük çocukların benzersiz gelişim ihtiyaçlarına cevap verir. Terapist çocukla iletişim kurmak için oyun ve diğer yaratıcı etkinlikleri kullanır. Çocuğun bu etkinlikleri sözcüklerle ifade edilmeyen düşünce ve duyguları ifade etmek için nasıl kullandığını gözlemler.
Oyun terapisinde iki yaklaşım vardır: Yönlendirici olmayan oyun terapisi, çocukların doğru koşulları ve sınırlı eğitim ve denetim ile oynama özgürlüğü verilen kendi sorunlarını çözebilecekleri ilkesine dayanır. Direktif oyun terapisi, sonuçları hızlandırmaya yardımcı olmak için terapistten daha fazla girdi kullanır. Oyun terapistleri, koşullara bağlı olarak her iki yaklaşımı da kullanırlar.
Oyun terapistleri çocuk gelişimi, bağlanma ve oyunun çocuklarla iletişim kurmanın bir yolu olarak kullanılması konusunda iyi eğitimlidir. Oyun terapisti, çocuk merkezli, bilişsel davranışçı olmalıdır. Adlerian veya Gestalt terapisi gibi tanınmış bir terapötik yaklaşımlar hakkında kapsamlı bir eğitim almış olmalıdır. Uygun eğitim geçmişine ve ilgili deneyime sahip birini bulmak olmazsa olmazdır. Kişisel ve aile konularında rahatça çalışacağınız bir terapisti tercih etmek sorunların daha etkili bir şekilde çözümlenmesine imkan sağlamaktadır.